.

2008. augusztus 28., csütörtök

Kismamabérlet

az nem jár a kismamáknak. Vagy én nem vagyok kismama, bár a babakocsiban fekvő három hónapos Sárussal, és TGYÁS papírokkal a kezemben szerintem eléggé úgy festettem. Szóval a kismamabérlet csak annak jár, aki GYES-en van (vagyis két évesnél idősebb a gyereke), vagy GYET-en (legalább három gyerekkel háztartásbeli). Aki nem hiszi, járjon utána (a bkv.hu-t nem javaslom erre a célra).

4 megjegyzés:

Vera írta...

A baj gyökere alighanem az hogy ugyanazt (GYES) kapja a szegény szerencsétlen meg az aki már dolgozik a 2 éves gyerek mellett, és ilyen módon még gazdagabb is a simán dolgozóknál. A dolog nyilván arról akar szólni, hogy a GYED sokkal több, és mégiscsak könnyebben kijön belőle a bérlet ára mint a GYESből, és van aki sose kap mást mint GYESt. Ettől még persze valahogy furcsán sikerült megfogniuk ezt az egészet az biztos, de lehet hogy nem is volt jó megoldás.

Víziló írta...

És azt mivel kell igazolni, hogy GYES-t kap az ember? (Lehet, hogy ez láma kérdés, de Ildit érinti a dolog, és úgy látom itt szagértők vannak.)

írta...

1. A határmeghúzások mindig nehezek, de szerintem elég szerencsétlen pont a GYES-GYED különbséghez kötni, ami eleve államilag el van szúrva (miért ugyanazt a kevés pénzt kapja az, akinek a két gyereke között nem volt ideje visszamenni dolgozni, vagy aki tanult szülés előtt/után, mint az, akinek a milliomos férj mellett csak simán kényelmesebb otthon maradni a két és fél éves gyerekével). Viszont ha már kismamabérletnek hívják és nem pedig mondjuk BRK-nak (Bérlet Rászoruló Kismamáknak), akkor nem ér olyan határt húzni, amivel a kismamák nagy része kiesik, mert akkor gyanakodni fogok, hogy csak egy sajtónak szóló látszatintézkedés történt.

2. Olyan nagy szakértő azért nem vagyok, mondjuk a pénztárban ülő néni sem tűnt annak. Szóval szerintem jó bármilyen papír, amiből kiderül, hogy Ildi GYES-t kap.

Víziló írta...

Megpróbáltunk ma igazolást szerezni a kismamabérlethez. Kiderült, hogy tényleg nagy barom, vagy egy ügyes szemét volt, aki kitalálta ezt. Ugyanis ez Ildinek sem jár. Igaz, hogy van egy két és 3 év közti gyerekünk, de mivel van egy kisebb is, így GYED-et kapunk, nem GYES-t. De ezt sem az ellenőrök, sem a BKV honlapja nem tudja, csak amikor igazolást akartunk kérni.

Balkáni viszonyok.