.

2009. május 20., szerda

HAMM!

BABUMAGAZIN MELLÉKLET
Az alábbi bejegyzében eredetileg azt akartam bejelenti, hogy Sárus almát kapott, de mire megjelent volna, mindig történt valami új fejlemény, és így lett belőle 1 éves koráig tartó kajabeszámoló. Ha nem vagy infóra éhes kismama/kispapa, nyugodtan lapozz.

6. hónap vége - A kezdetek
Almalével kezdtük nem sokkal a féléves szülinap előtt, 2 kanál, másnap 4, 6, 8, 10. A korábbi almaimádat alapján várt lelkesedés elmaradt, de azért szépen evett, a harmadik nap elolvadtam, amikor elkezdte a száját is tátani. Aztán jött a reszelt alma. Ez már kevésbé jól ment, főleg az okozott problémát, hogy hogyan jusson be az alma a szájba. Egy hét nem túl sikeres próbálkozás után Kende megkínálta Sárust egy kis sütőtökkel. Csak néhány kanalat engedélyeztem, de amikor abba akartam hagyni, jött a visítás, hogy KÉREK MÉG! A siker egyébként nemcsak a sütőtökön múlt, hanem pont akkor találtunk rá a kajálás megfelelő időpontjára, uh ezentúl az almát is hasonló lelkesedés fogadta.

7. hónap - mikor együnk?
Sokat kísérleteztünk a kaja és a szopi sorrendjével: ha szopi után evett, nem volt éhes, ha szopi előtt, akkor meg éhes volt, és nem értette, hogy akkor meg miért játszunk almaevősdit. Végülis a szopi után fél-egy órával későbbi kajaidőpont vált be. Egyetlen hátránya volt, hogy kicsit sűrűn követték egymást az étkezések, uh amikor Sárus már szépen evett, áttettük a kaját a szopi előttre. (A trendi iskola szerint ha szopi előtt eszik a baba, akkor utána már nem szopik rendesen, ezért elmegy a tej, és hipphopp megtörténik az elválasztás. Sárus ezt nem támaszotta alá.)

8. hónap - lassan, de biztosan
Ebben a hónapban Sárus még mindig csak egyszer evett, és szép lassan bővítettük a repertoárt.

9. hónap - 2 evés és teljes adagok
Amikor Sárus egy kicsit fogyni kezdett, beiktattunk még egy evést: délben zöldséget evett és kb minden második nap húst, estefelé pedig gyümölcsöt. A szopit csak a gyümölcsös kaja után hagytuk el, mert az már annyira közel volt az esti szopihoz.

A hónap vége felé végre elkezdett rendes adagokat enni.
Ennek titka a két fogás: az első valami egészséges, a második pedig valami, amit szeret: délben sütőtök katonák, este pedig gyümölcskonzerv.

10. hónap - 3 evés és a gabonák

A hányós-fosós után kezdődött, de egy idő után már nem lehetett arra fogni, hogy Sárus rengeteget ébredt éjszaka, nappal is nyűgös volt, és fogyott. Eljött tehát a harmadik szilárd kaja ideje, és az alábbi napirend állt be: reggel szopi, délelőtt alvás, ebédre zöldségek hússal + sütőtök, délután altatószopi, uzsira gyümölcsök + rizskeksz, vacsira gabonák vagy krumpli, utána fürdés és szopi.

11. hónap - mit vacsizzunk, és a zabák
Sokat kísérleteztünk azzal, hogy mi legyen a vacsi, mert azt gondoltuk, hogy hátha ez összefügg az éjszakai ébredésekkel. Lehet, hogy Sárus éhes éjszaka, vagy túlságosan tele van a pocakja, esetleg fáj a hasa? A gyerekorvos és sok lelkes anyuka tanácsára kipróbáltuk a Sinlacot is, ami egy szentjánoskenyérmagból készült tápszer, de mivel az éjszakákra nem volt hatással, felhagytunk vele. Végülis a következő vacsimenü alakult ki: rizspép, kukoricapehely vagy puliszka rizstejjel, főtt gyümölccsel, desszertnek pedig az imádott krumplikatonák.

Sárus közben elkezdett zabálni, sokszor csodálom, hogy nem pukkad ki. Bébiételben mérve sokszor két adag per étkezés.

12. hónap - unjuk a babakaját, mi legyen a szopival?
Az óvatos szülők nemcsak a kiskönyv kajatáblázatát tartják be, de az orvos még ennél is óvatosabb tanácsait is. Ezért Sárus 1 éves koráig nem kaphat például semmilyen tejterméket, és gabonából is csak rizst és kukoricát eszik. A Mama már fél, hogy Sárus elsorvad, és Sárus szülinapi epertortájába legszívesebben minden eddigi tiltott kaját beletenne.

Közben Sárus átállt egy napközbeni alvásra, és így megszűnt a délutáni altatószopi. Már csak reggel és este szopik, és itt a nagy kérdés, legyen-e hamarosan vége a szopinak.

Ivás
Sokáig teljesen reménytelennek tűnt, hogy a Sárus valaha is inni fog. A cumisüveg és különféle csőröspoharak ugyanis a világ legjobb játékainak bizonyultak, de hogy szívni kéne őket, mint a Mama cicijét, ez Sárusban fel sem merült. Ha pedig kiszedtük a szelepet vagy igazi pohárból itattuk, akkor ugyan nyelt egyet-egyet, de azért az innivaló legnagyobb része a nyakában kötött ki. Most már egész ügyesen iszik, de a lenyelt melléköpött víz arány még mindig elég rossz, ezért néhány korty víz érdekében Sárus két előkén keresztül is tetőtöl talpig vizes lesz.

Saját koszt vagy bébiétel?
Mi a különbség a Mama és a Hipp pulykás sütőtökje között? Az, hogy a Mamáéban pulyka van, meg sütőtök, Sárus jó sokat eszik belőle, a maradékot pedig a Mama megeszi. A Hippben viszont van egy csomó adalékanyag, Sárus csak almalével hígitva eszik belőle egy kicsit, a maradékot pedig a Mama kidobja. Ez mondjuk a gyümölcsös bébiételekre nem vonatkozik, mert igaz, hogy vitaminból csak hozzáadott van bennük, de nagyon finomak (Sárus szerint még a Mama gyümölcskreálmányainál is finomabbak).

Konyhatechnika
A leghasznosabb ötlet, amit tanultam, hogy a megfőtt kaját jégkockatartóban lefagyasztom, és aztán átrakom egy műanyag dobozba. A megnövekedett műanyagdoboz szükségletet az Aventes tejespoharak fedezik.

Nekem nagyon nehezen ment az aprítás, pedig van egy robotgépen ezerféle aprítófunkcióval és turmix-szal, plusz egy külön botturmixom. Hasznos volt viszont a kézi passzírozó, amivel anyu annó nekem csinálta a bébiételt, pl borsót héjtalanítani, rizst pépesíteni.

Sárusnak egyébként nem jöttek be a főzővízzel összeturmixolt főzelékek, így hamar ráálltam arra, hogy kuktában megfőzöm a zöldségeket, és mialatt eszik, kockára vágom neki. Szerencsére a gyümölcsöket is jobban szereti kockázva, mint turmixolva.

Bio?
Amikor nemrég nyílt a Mammutban egy biorészleg, még úgy tekintettem rá, mintha mondjuk egy jósda nyílt volna, és nem is sejtettem, hogy hamarosan törzsvásárló leszek itt. A bio fő hátránya, azonkívül, hogy sokba kerül és külön kell a Babunak vásárolni az az, hogy főzni is külön kell neki. Merthogy egy kis szelet csirkemell 2500 forintért (7200 Ft/kg) jégkockányi adagokban neki hónapokra elég, de nekem egy ebédre azért kicsit drága lenne...

4 megjegyzés:

Elektra írta...

A szülinapi epertorta ugye vicc akart lenni, csak keveset aludtam mostanában és nem értettem meg? :)

írta...

Eddig úgy gondoltam, hogy egy szem eper azért lesz rajta, ma bizonytalanított el a védőnő. :(

Elektra írta...

Hát igen, arra azt mondják, másfél-két év, ezért gondoltam hogy a vicc része. :)))

Tejterméket sokkal előbb kaphatnak, mint aprómagvas pirosakat... talán inkább túrótortával kéne próbálkozni, az is finom. :)

írta...

A kiskönyvben 1 év van, de a gyerekorvosunk is lebeszélt róla. Nade a kétéves szülinapra már igazi epertorta lesz!