.

2009. május 29., péntek

Néni, bácsi

Mint minden fiatal, eddig viccesnek találtam, amikor egy kisgyerek lenénizett, és röhejesnek, amikor ugyanezt a mamája tette. Most viszont nagy ingerenciám lenne a gimnazistákat lenénibácsizni, mert a Babu szemében mégiscsak jobban hasonlítanak egy hatvanévesre, mint egy háromévesre. Külön kategóriát pedig nem érdemelnek (fiú / lány? csaj / srác?), már az eddig használt baba, kisfiú, kislány, néni, bácsi is sok egy ilyen Babunak. Ötlet?

4 megjegyzés:

Piroska írta...

Nem hiszem, hogy külön nyelvet kell bevezetni egy gyerek számára (lásd: Karinthy Nünüke)

Persze, ha "lenénizik" az embert, az igen kellemetlen, ráadásul nyelv- illetve kultúrkörnyezet függő dolog. De a baba, kislány, kisfiú, lány, fiú, csaj, srác,hapsi, krapek csávó, nő, férfi, hapóca, anyóca, manus, mamsi .. elég egyértelműen alkalmazható fogalmak. Mármint, ahogy te is mondanád valakire, akiről beszélni akarsz, de nem ismered a nevét.

írta...

"Nézd Manó, itt ül melletünk egy csávó, ott pedig egy mamsi!" Valahogy így?

Névtelen írta...

Szerintem még egy fiú-lány belefér a szókincsébe. AKi a babát ki tudja mondani, az megérteni meg fogja a néni mellé a lányt is. :)
(Vera)

Szász írta...

:-) ja, hát nyilván függ attól, hogy a környezet mit fogad el és mit nem...
Egyelőre (pl. a játszótéren) a kisfiú, kislány szavakat szoktam használni, felnőttekre a kisfiú mamája, papája, de a kutyát sétáltató bácsira meg a bácsi járja. Pl. a házban is előkerül a néni (sőt, szomszédnéni). előkerül. Akik megszólítják, azok is használják ezeket a fogalmakat. Szerintem az nem gond, ha egy darabig nem tudja kimondani. Nyilván nehezebb, ha többféle megnevezést is hall. A mamsit és csávót későbbre gondoltam, amikor már megérti, hogy nem mindenki szereti, ha így hívják, de az a fokozat, amikor ezt megérti, még elég messze van, addigra már nem az lesz a gond, hogy egy szó hány szótagból áll :-)
(nem a ZAPU vagyok)