.

2010. április 5., hétfő

Fogas kérdések (Marci jelenti)

Elkezdődött. Sárus egyszer csak kérdezgetni kezdett mindenfélét. Eszméletlen aranyos. Csak most már kezdem látni, hogy sokszor a wikipedia sem fog segíteni.

Ülünk az autóban, elmegyünk egy villogó sárga lámpa mellett.

S: Villogó lámpákat hogy csinálják emberek?

Valamit kamuzom, hogy olyan, mint egy rendes lámpa, de van benne egy kapcsoló, ami magától ki be kapcsolgatja, de aztán rájövök, hogy igazából gőzöm sincs. Ok, ebben az esetben valahol talán van egy számítógépes szabályozás, az valahogy megoldja, ennek részleteit szinte senki nem érti rendesen, de mi van egy szokásos villogóval? Mechanika gondolom nincs benne, de akkor milyen elektronika késleltet? Kondenzátorok, vagymiaszösz? Aki tud, segítsen.

Este itthon. Nagyon izgatja, hogy a csak a fiúk locsolják meg a lányokat, és fordítva nem. Hosszan kérdezget elalvás előtt. Mikor ezt alaposan kiveséztük, előveszi a régi témát, hogy kik is pontosan a lányok. Távoli ismerősöknél néha bizonytalan. Hosszabb szünet után:

S: Papa, lányok nevei hogy vannak?

Elképesztő. Réka nem hisz nekem (tamáskodik :-) ), de szerintem a szabályosságot kereste.

5 megjegyzés:

Krisz írta...

(bocs, ha kétszer jelenik meg)

Ez vicces :) Egy ismerősöm a fizikus haverjánál kötött ki az ovis kisfia kérdésére keresve választ. Az valami ilyen "Miért forog a Föld?" jellegű kérdés volt... (Tényleg, miért? :) )

A villogóról: ezt sokféleképpen meg lehet csinálni. A régebbi kocsikban az index pl. részben mechanikus: bekapcsolva elkezd áram folyni az indexlámpa izzóin, ami átfolyik egy bimetálon és felmelegíti azt. Ettől az egy idő után ez átbillen és megszakítja az áramkört. Emiatt egy idő után lehűl a bimetál, és újra záródik az áramkör. Kész is a villogó.

A legegyszerűbb elektronikus megoldás egy sima rezgőkör (kb. egy kondenzátor és egy tekercs), de a konkrétumokhoz már nekem sincs elég elektronikai ismeretem, de ez egy első lépés lehet: http://www.freeweb.hu/hmika/Lexikon/Html/Oszcilla.htm Mindenesetre (és ez már kicsit más) két tranzisztorral is remek villogót lehet csinálni: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/2_ledes_villogo.html

Mostanság amúgy kvarcoszcillátorokat alkalmaznak az áramkörökben, mert azok pontosabbak. http://hu.wikipedia.org/wiki/Oszcill%C3%A1tor

No, de a kedvencem a témában a higanyos fénysorompó villogtató. Itt a képe: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=88578291&t=9102866 és itt a leírása: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=88623487&t=9102866

Jár a piros pont??

---

A nevekről: nem beszélek szlovákul, de ott pl. gyanúsan "-ova"-ra végződnek a lánynevek...

írta...

Ok, elmagyarázzuk Sárusnak.

Egy kolleganőm mesélte, hogy ovis gyerek mellett praktikus gimnáziumba tanítani, mert a megfelelő szakos tanár mindig megválaszolja az előző nap felmerült kérdéseket.

Krisy írta...

Réka, legalább egy szmájlit, ha már ilyen kimerítő választ adtam! :) És a higanyosat tényleg érdemes megnézni!

írta...

Már az ujjamban volt a szmájli, de úgy gondoltam, így kijelentő módban hatásosabb a válasz.

Szóval köszi :))))))))

Marci írta...

Tiszta ügy, jár a piros pont. De akkor jól értem, hogy az elektronikusak bazi nagy frekvenciájúak, vagy pedig egy jó nagy kondenzátor késlelteti őket?