.

2011. november 7., hétfő

Nemmesélem

Sárus Jankával beszél telefonon (képzeletbeli Janka, rossz telefon), és utána mérgelődik hogy a Janka az oviban teljesen összetépte Sárus gyerekeinek a ruháját. Az is kiderül, hogy a gyerekek Sárusnak ezt nem szokták elmesélni, mert akkor a Janka mérges lenne rájuk. Próbáljuk győzködni, hogy mondja meg a gyerekeinek, hogy meséljék el nyugodtan, a Janka nem fogja megtudni, de hajthatatlan.

Aztán mondjuk neki, hogy amúgy ő is mesélje el nekünk, ha ilyesmi történik vele. Válasz: nem meséli el, mert akkor szomorúak leszünk.

Ötlet harapófogóra?

13 megjegyzés:

Sára+Süni+Pötty írta...

fabler-mazlich: beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje c. könyv :)
nem mondom, hogy pont erre tuti megoldás, de egyébként meg az ilyen helyzetekre kiváló! :)

Névtelen írta...

Panasznap? Amikor te, meg a Marci meg a baba/maci sorban elmesélitek ki/mi bántott titeket? Most vagy kiskorotokban valami konkrét történet (üsse kánya, a Marci panaszkodhat rám is, de ne árulja el Sának, hogy ellöktem mikor előszor felállt, nem kell annyak a lánynak ötleteket adni :)).
V.

julo írta...

nekunk megvan a fent elmitett konyv!
amugy sokszor esti elalvas elott a sotetben nyilnak a gyerekek.
es a legfontosabb: epp a szerepjatek. szoval sztem ezzel pont hogy elmeselte, sztem tovabb lehet kerdezgetni a jatekon belul, meg vissza-vissszaterni. ha nem akarna beszelni rola, akkor a jatekban sem hozta volna elo, ez tkp segitsegkeres.
es szerintem mindenkepp kerjetek idoponotot a szimpibb ovonenitol, meseljetek el neki ezt is, es faggassatok kicsit (ot lehet direktben is, nem muszaj szerepjatekkal)

Piroska írta...

Sárus ruhája nincs összetépve (legalábbis nekem nem tűnt fel),
tehát én nem feltétlenül gondolnék arra hogy őt ilyen inzultus érte. Ettől persze, még történhetet valami, amit ő sérelemnek vett, de az is lehet, hogy közben ő is megsértett valai mást.
Azt gondolom, hogy 1) vagy már túl is tette magt rajta, Ő, EGYEDÜL - es"telefont",és ez nagyon klassz! 2) vagy még mocorog benne, és előbb utóbb elmondja, de nem szabad erőltetni
3) vagy valaki mással történt az eset, stb.

Én nem hiszem, hogy ebben az oviban történhet bármi "komoly roszz" a gyerekek között úgy, hogy azt ne vegye észre egyetlen ovónő sem. Ezért javaslom, hogy ne nyugtalankodjatok és ne keressetek harapófogót. Bízzátok rá, hogy előhozza-e, és ha nem, akkor lépjetek rajta túl ti is :-))

Piroska írta...

Nagyon rossz ötletnek tartom a nyomozást az ovodában. Több könyvben is olvastam, hogy ha egy felnőttnek - pl szülő, gondozó - prekoncepciója van, és a gyereket bevonja a nyomozásba, akkor a gyerek úgy érzi, hogy neki ezt kell igazolnia, azaz ettől kezdve nem a valóságot fogja mondani (és hinni)!! Pl Aronson és Tavris: Történtek hibák (de nem én tehetek róluk)

Másrészt, mivel Sárus ruháját nem tépte össze senki, ezért nem tanácsolom, hogy nyomozzatok a helyett a szülő helyett, akinek a gyerekével ez esetleg megtörtént :-)

julo írta...

jaj, semmikepp se nyomozasra gondoltam! csak sztem ha vmi rosszra gyanakszik a szulo, az nem jo, mert a rosszat fogja keresni. ha meg beszel az ovonenivel, aki esetleg azt mondja, h volt mondjuk egy ruhatepos mese, vagy mittudomen, akkor mar meg is van, h honnan jon az egesz.
a ruhatepes amugy nem feltetlenul latszik (ha igen, az mar nagyon durva), lehet rancigalas is.
es fenntartom, h nem veletlen, h jatekban elmeselte, ezekre igenis figyelni kell, mert jelentesuk van! marmint szerintem.

írta...

szerintem fontos, hogy elmesélje, mi történt vele, akár jó, akár rossz. ezt mi is így csináltuk otthon :)

Piroska írta...

Persze, nagyon jó, ha egy gyerek meg tudja osztani az élményeit, akár jók, akár rosszak.
Az erőltetés viszont - akármilyen rafinált/gyengéd/stb formában - nem szerencsés. Nagyon kedves Sárustól, hogy nem akar szomorúságot okozni nektek, de persze nem volna jó, ha CSAK emiatt hallgatna el bármit. Főleg olyat, ami miatt ő is rosszul érzi mmagát. Viszont ha netán ilyesmi történik, abból nem feltétlenül kellene bizalmatlanságra gyanakodni egy szülőnek - DE TERMÉSZETESEN A SZÜLŐ gyanakszik és aggódni is kezd. Ugyanakkor én azt gondolom, hogy nálatok nincs olyan veszély, hogy Sárus magában tart valamilyen őt ért sérelmet, és ha esetleg mégis előfordulna egyszer, akkor is jobb lenne minél tovább várni türelemmel. Nálunk is előfordult, hogy mi szülők, nem lettünk mindenbe beavatva - de esetleg egy másik családtag igen. Az is megtörtént, hogy csak szülői értekezleten (oviban/suliban) derült ki ovónőktől, tanároktól valamilyen -többszereplős - konfliktus. Én mindig sajnáltam, ha ilyen módon "lelepleződött" valamelyik gyerekem, sőt, az ilyen helyzetekre nem is tudtam feltétlenül jól reagálni.

Szerintem igenis lehetnek olyan esetek, amikor a gyereknek az volna a jobb, ha a szülőt távol tudná tartani, és az óvoda vagy az iskola közvetlenül oldaná meg a gyerekkel a problémát. (Ez fiúknál talán fokozottabban igaz.)

Természetesen VALÓDI MEGOLDÁSRA gondolok, nem frusztrációra és hasonló rosszakra.

Nem baj, ha a szülők utólag értesülnek az eseményekről, sőt, az sem baj, ha rejtve marad előttük. Ideális esetben ennyi bizalom minden szereplőnek kijár!

írta...

Mai fejezet: ugyanaz a sztori, más nevekkel, karkötő -és nyaklánctépéssel, iskolában. Annyi kiegészítés, hogy az iskolanénik ezt sosem látják, S fel is hívja őket, hogy figyeljenek jobban oda. (A ti ovitokban szokott ilyesmi lenni? Neeeem)

Utána még megkérdeztem, hogy a gyerekei szeretnek-e iskolába járni. Nem, mert golyókat lőnek beléjük. (R: szerencse, hogy ilyen az igazi oviban nincs. S: csak régen volt, ágyukból. (Vagyis a budai várból jön a sztori.))

Zsuzsanna írta...

Mennyire lehet tudni, hogy mi tortenik az oviban? Be tudtok kukkantani neha nap kozben? Az ovonenik elmondjak nap vegen, hogy mi volt? Tudni lehet nagyjabol, hogy mikor mit csinalnak?
Nalunk az tok sokat segit, hogy tudok konkret kerdeseket feltenni, mert ismerem a napirendet, voltam ben egesz delelott parent helpernek es tudom, hogy mikor mi van. Igy a milyen volt az oviban? kerdesen tul egesz konkretan meg tudom kerdezni, hogy pl. kinek a konyvet olvastak el a kozos olvasasnal (kiszamolssal dontik el), vagy, hogy mit mondott a Wills a tizorainal, melyik tanar mellett ult ebednel. Amikor ezekre valaszol, akkor tok jol fel szoktak jonni oromok/banatok is.
Zs.

írta...

Nálunk az óvónők nem bírják a kukucskálást. Varázskérdésünk viszont van: kinek a kezét fogta a különböző sorakozóknál. Kb ez az egy területe az ovinak, amivel kapcsolatban a többi gyerekről illetve a velük való viszonyáról hajlandó beszámolni, erről viszont részletesen.

Krisz írta...

Nem passzol ide, de boldog névnapot! :)

írta...

köszi :)